1 + 4 tavoitetta vuodelle 2021

Joulun aikaan pysähdyin pohdiskelemaan viime vuotta sekä sitä, mitä toivon alkavalta vuodelta 2021.

  • Aluksi listasin kalenterin ja kuva-arkistojen perusteella kaikki tavallisesta arjesta poikkeavat tekemiset. Tuntui hyvältä hoksata, että tosi paljon on tullut tehtyä ja koettua, vaikka koronavuoden helposti leimaisi kotona sohvannurkassa tuhlatuksi ajanjaksoksi.

  • Pohdin ja kirjoitin ylös ne asiat, joista olin vuonna 2020 ylpeä. Listalle mahtui isoja asioita kuten uudessa työssä aloittaminen ja siinä menestyminen tai uskallus laittaa asuntosäästösuunnitelmat tauolle ja muuttaa vuokralle, mutta myös sinänsä pieniä juttuja kuten kohdata pelkoni silmätippojen laittamisesta. Jep.

  • Hyödynsin start-stop-continue-mallia sen pohtimiseen, mitä tekemisiä ja ajatuksia haluan jättää vuoteen 2020, mitä ottaa mukaani seuraavaan, ja mitä uutta aloittaa nyt vuonna 2021.

Kaiken tuon jälkeen vuodelle 2021 alkoi muodostua selkeä teema: 2020 oli monessa suhteessa askel oikeaan suuntaan, mutta...


2021 on viimein aika saada perusta kuntoon.


Vaikken usko varsinaisiin uudenvuodenlupauksiin, useimpina vuosina listaan kasan tavoitteita alkavalle vuodelle. Esimerkiksi vuosi sitten tein 20 for 2020 -listan, jonka kohdista useampi unohtui kuin tapahtui. 2021 haluan kuitenkin päästä irti liian monen yhtä aikaisen tavoitteen ansasta. Tietysti tahtoisin esimerkiksi lukea 30 kirjaa, testata 20 uutta ravintolaa, käydä 10 museossa ja kirjoittaa blogiin kerran, pari viikossa – ja ehkä teenkin kaiken tuon – mutta aktiivisesti aion keskittää energiaani vain 1 + 4 asiaan:


Kuva: Brooke Lark, Unsplash


Terveemmät elämäntavat ja painonpudotus


Kukapa meistä ei olisi joskus päättänyt vuodenvaihteessa aloittaa terveemmän elämän ja karistaa kertyneet ekstrakilot? Minä ainakin, vuosi toisensa jälkeen. Kertaakaan en ole onnistunut, ja siksi tuntuukin pelottavalta julistaa tavoite tällä kertaa näin julkisesti ääneen.


Tavoitteena on vuoden aikana pudottaa 15 kiloa, minkä ei pitäisi olla lainkaan mahdoton määrä lähtöpainoon suhteutettuna. Tuolla luvulla pääsisin painoindeksissä normaalipainon rajoihin ja takaisin sellaiseen vuosien takaiseen kokoon, jossa muistelen voineeni hyvin.


Kuva: Cayla1, Unsplash


Taklatakseni liian suuren tavoitteen sudenkuopan olen jakanut kokonaisuuden pienempiin välietappeihin: Pyrin karistamaan kevään ajan joka kuukausi kaksi kiloa, jolloin kesän koittaessa olisin jo 10 kiloa kevyempi! Kuukausitavoitteet auttavat pitämään projektin kirkkaana mielessä sen sijaan, että antaisin itselleni liikaa siimaa alkuvuodesta, kunnes maali jo tuntuisikin mahdottomalta saavuttaa vuoden loppuun mennessä.


Lupaan raportoida projektin etenemisestä!


Kuva: Amber Engle, Unsplash


Sitten ne + 4. Siinä missä terveellisemmät elämäntavat ovat jotain uutta vuodelle 2021, nämä neljä ovat vanhoja tuttuja, tärkeitä asioita. Nämä haluan pitää prioriteettilistallani myös tänä vuonna:

  • aktiivinen yhteydenpito äitiin

  • aktiivinen yhteydenpito eri ystäviin

  • parisuhteen laatuaika ja toisen huomioiminen arjessa

  • taloudellinen tasapaino ja säästäminen

En ole määritellyt teemoille sen kummempia tavoitteita tai konkreettisia suunnitelmia, vaan niiden aukikirjoittamisen tarkoituksena on yksinkertaisesti muistuttaa itseäni elämäni tärkeysjärjestyksestä. Perusta kuntoon!